11 december 2018

Interview

Esther Frank Ander licht NLP


'Je bent niet in deze wereld om te ontdekken wat fout aan je is, en dat te herstellen.
Je bent in deze wereld om te ontdekken wat goed aan je is, en dat te openbaren'
Michael Bernard Beckwith

Wil je me beter leren kennen? Lees dit interview.

Esther Frank: ‘De wereld een beetje mooier maken, dat is een grote drijfveer van me. Dus ging ik na het afstuderen in Bestuurs-en organisatiewetenschappen werken als bestuursadviseur in het sociaal domein bij een gemeente, en kon ik op beleidsmatig niveau bijdragen aan die betere wereld. Later werd ik adviseur voor gemeenten en instellingen. Eerst in dienstverband, daarna als zelfstandige. En altijd werkte ik vanuit de gedachte dat een doel pas bereikbaar is als de mensen die het moeten doen er ook achter staan.
Toen ik zelf niet verder kwam in mijn werk, startte ik uit interesse een NLP-opleiding. Deze bracht me zoveel dat ik de opleiding tot NLP-master er meteen achteraan plakte.

Wat ik er dan leerde? Niet wát ik moest doen, maar ik kreeg antwoord op de vraag hóe ik het moest doen. Op mijn eigen wijze. Ik kreeg inzichten die me zakelijk en privé écht verder hielpen. En ik werd ontzettend enthousiast over de bijzondere processen die ik tijdens mijn studie – voor mezelf en voor anderen – in gang zette. Mijn ‘studieobjecten’ zeiden me dat het jammer zou zijn als ik het coachen zou laten varen. Dat juist mijn doelgerichte en analytische kant zo mooi combineert met mijn betrokkenheid. Nee, nooit had ik mezelf als coach gezien. Er zijn er al genoeg, dacht ik. Maar door deze reacties ging ik daar anders naar kijken.

Vlak na deze master kreeg ik borstkanker. Ik merkte hoeveel NLP me hielp tijdens dit proces. Zelfs zoveel dat ik bedacht dat je eigenlijk pas borstkanker zou mogen krijgen nadat je je NLP-opleiding hebt afgerond. Onzin natuurlijk, maar ik gun iedereen die zo’n proces doormaakt de steun die NLP mij heeft gegeven. En dat was de reden dat ik me verder ging verdiepen in health-coaching. In deze opleiding besteedde ik speciale aandacht aan angst na kanker. En ik ontwikkelde een methode waarbij iemand beter leert omgaan met die angst voor (terugkeer van) deze ziekte, of voor de dood. Die methode hielp en helpt mij, en ik zie dat anderen daar ook veel baat bij hebben.

Weet je, vroeger sprak ik zelden over mijn werk, terwijl zich er toch bijzondere processen afspeelden. Maar nu raak ik er niet over uitgepraat. Mijn nieuwe werk voelt als thuiskomen. En ik zie dat ik door mijn coaching mensen echt verder kan helpen.
Ja, ik heb mijn manier gevonden om de wereld een stukje mooier te maken.’